I Norge finnes det flere gamle, verneverdige bygningsmasser. Alt fra bolighus, til kirker, til gårder og andre bygg. Men det er også kostbart å skulle vedlikeholde gamle bygg fra egen lomme. Heldigvis finnes det flere måter du kan søke om økonomisk støtte til blant annet restaurering av gamle hus.
Hva kan du få støtte til?
Eldre hus har ikke bare en estetisk verdi i lokalsamfunnet, men er også en del av en felles kulturarv som vi har i landet. Derimot kan det være krevende og ta vare på disse byggene ettersom materialene blir slitne og metodene for å ta vare på dem forsvinner ut av tiden. Hus står som regel lenge etter at de som først bygget dem er borte, og med dem også kunnskapen om teknologien som de først ble bygget med. Teknologiutviklingen går i en rasende fart, og dette gjelder også byggteknisk teknologi. Vi i Ansnes Entreprenør AS har omfattende kunnskap om eldre, mer tradisjonelle metoder for bygg, kunnskap som vi bruker til det fulle i restaureringsarbeidet som vi regelmessig utfører.
Les gjerne mer her om vår ekspertise innen lafting og restaurering av eldre bygg.
Før du setter deg inn i noe regelverk, er det også viktig å ha tunga rett i munnen når vi snakker om forskjellen på restaurering og rehabilitering. Restaurering vil i det hele tatt si å sette gamle, verneverdige bygg i brukelig stand, mens rehabilitering ikke omfatter verneverdige bygg. Og det er også de verneverdige byggene som du kan få støtte til fra flere ulike hold.
Støtte fra det offentlige
Gamle hus har en egen kulturhistorisk verdi, og det er også derfor staten har en egen interesse av å støtte eiere av denne typen bygg økonomisk for restaurering. Derfor, om et bygg kan dokumenteres å være fra før 1537, er det også automatisk fredet, og derfor også verneverdig. Da kan du sende inn en søknad til Riksantikvaren hvert år innen den 15. januar, og søke om blant annet hjelp til vanlig ivaretakelse som istandsetting, restaurering, sikring.
Eier du et bygg som er fra etter 1537 derimot, må du begrunne behovet ditt for tilskudd. I vurdering av en søknad legges det særlig vekt på forhold som byggets nåværende tilstand, kostnadene knyttet til å drifte det og at en eventuell restaurering vil hindre ytterlige forfall.
Kulturminnefondet vil være et naturlig kontaktpunkt for å avklare nærmere hvilken støtte du kan få til ditt prosjekt.
Støtte fra andre aktører
I tillegg til staten, finnes det også andre aktører der ute som kan hjelpe deg med det økonomiske. Dette vil gjerne si frivillige organisasjoner med en egen interesse i eldre, verneverdig arkitektur, som eksempelvis Fortidsminneforeningen, eller andre stiftelser som gjerne dannes omkring historisk viktige bygg. I tillegg kan Enova bidra med støtte i enkelte prosjekter.
Uansett så er det aller viktigste at du danner deg et godt overblikk over tilstanden til bygget, sånn at du best mulig kan dokumentere behovet for økonomisk støtte i en søknad. Som en totalentreprenør med særlig kunnskap omkring tradisjonelle metoder og erfaring fra å drifte store prosjekter, kan vi i Ansnes Entreprenør AS kobles tidlig inn i prosessen, og hjelpe deg med å vurdere byggets behov.
FAQ
Hvilke støtteordninger finnes for restaurering av gamle hus?
Det finnes flere forskjellige støtteordninger for restaurering av gamle hus. Om du eier et verneverdig bygg kan du søke om hjelp både fra det offentlige og andre aktører for hjelp til vedlikehold, drift og restaurering. Er huset du eier fra før 1537 er det også automatisk fredet og derfor verneverdig. Er huset fra etter 1537 kan du søke om fredet status til Statsforvalteren innen den 15. januar hvert år. Kulturminnefondet vil være et viktig kontaktpunkt for å avklare hvilken støtte du kan få til ditt prosjekt.
Hva er forskjellen på restaurering og rehabilitering?
Restaurering vil i det hele tatt si å sette gamle, verneverdige bygg i brukelig stand, mens rehabilitering ikke omfatter verneverdige bygg. Og det er også de verneverdige byggene som du kan få støtte til fra flere ulike hold.
Hva burde en søknad for økonomisk støtte av restaurering av hus inneholde?
I vurdering av en søknad legges det særlig vekt på forhold som byggets nåværende tilstand, kostnadene knyttet til å drifte det og at en eventuell restaurering vil hindre ytterlige forfall. Det er derfor viktig at du setter deg godt inn i hvilke forbedringer bygget krever, i tillegg til hvilke teknikker som burde brukes.